joi, 9 iunie 2011

Stiati ca...si nemtii triseaza,nu-i asa?


 Scandal mare la Campionatul individual al Germaniei 2011
Un participant la campionatul national individual al Germaniei, care s-a incheiat la sfarsitul saptamanii la Bonn, a fost prins cu ocaua mica.
Desi stia la ce se expune, studiind dreptul, Cristoph Natsidis si-a asumat riscul de a trisa

Maestrul Fide Cristoph Natsidis  a folosit un program de sah de pe smartphon-ul sau in timpul ultimei runde, in partida jucata impotriva MM Sebastien Siebrecht. Jucatorul de 23 de ani de la Bannewitz, Germania, a recunoscut  ca a trisat si a fost exclus din turneu. Interesant de mentionat este si faptul ca obiectivul sau, adica norma de maestru international, era atins deja dupa primele 8 runde! Se pare ca tanarul nu s-a mai putut stapani si controla, iar puterea obisnuintei de a trisa a functionat ca un drog pentru sahistul german.

Organizatorii au postat pe siteul oficial al competitiei ca unul dintre participanti a fost exclus  din turneu. Ultima partida disputata cu MM Siebrecht Sebastian a fost data pierduta , dupa ce Natsidis a recunoscut faptul ca a folosit smartphon-ul sau in timpul jocului, pe care avea instalat un program puternic de sah.

 Sebastian Siebrecht povesteste cum a decurs ultima runda. In pozitii complicate, Natsidis a lipsit in mod repetat de la tabla. Siebrecht l-a cautat, continuand sa mearga si la toalete, unde una a fost ocupata, insa nu s-au auzit sunete specifice ca ar fi fost folosita corespunzator, adica sa se traga apa. Campionul de anul acesta, Igor Khenkin l-a intrebat pe Siebrecht unde este adversarul sau si ce se intampla. Sebastiene a apelat la arbitru si l-au gasit in toaleta pe Natsidis, dar arbitrul nu a luat nici o masura iar Siebrecht s-a suparat foarte tare. Partida nu a mai putut fi continuata corespunzator si marele maestru a propus remiza , pe care Natsidis a acceptat-o.


Insa Sibresch s-a intors impreuna cu arbitrul si au gasit in buzunarul lui smartphon-ul. Arbitrul l-a intrebat daca a avut un program de sah instalat pe smartphon si Natsidis a spus ca da, aratandu-i arbitrului o pozitie din ultima partida jucata de el, cu aproximativ 5 mutari inainte sa se consemneze remiza. Natsidis s-a dus apoi la Siebrecht cerandu-si scuze si acuzandu-se de stupiditate si de situatia ingrata in care se afla acum. Norma de maestru international o realizase dupa 8 runde, dar nu s-a putut abtine sa nu se ajute de soft.
Siebrecht a spus ca trebuie pe viitor un echipament tehnic adecvat, pentru depistarea telefoanelor, tabletelor sau a altor mijloace. Daca le iei cu tine, trebuie sa le predai la arbitru, nefiind permise in sala de turneu cu ele. In zilele viitoare trebuie sa se ia masuri de prevenirea trisatului.
 Cazul va avea consecinte grave pentru Natsidis ( care este si student la drept si ar fi trebuit sa stie foarte bine la ce se expune). Comunicatul oficial a fost ca trisorul va fi exclus din toate turneele si alte masuri se vor lua in curand.
 Perioada prevazuta in cazul dopajului sau trisat, de catre federatia germana de sah este de numai 2 ani de zile. Aceasta perioada de 2 ani este imprumutata de la sporturi  precum ciclismul, unde cariera sportivului este de 10 ani de zile. O cariera in sah poate dura si 40 de ani , asa ca trebuiesc luate masuri corespunzatoare cu aceasta perioada, adica mai mare de doi ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu